Yapay Zeka Tarihçesi - 20 ve 21. Yüzyıl'da Yapay Zeka

Yapay zeka patlaması (1980-1987)

Yayın tarihi :04-Ara-21
1980 

Amerikan AI Derneği'nin İlk Ulusal Konferansı

1979'da kurulan Yapay Zeka Gelişimi Derneği (AAAI), yapay zekanın araştırılması ve geliştirilmesi yönünde Stanford Üniversitesi'nde konferans gerçekleştirmiştir.

 

 

1980 

Wabot-2

Japonya'da bulunan Waseda Üniversitesinde bilim insanlarının ortak çalışmalarıyla Wabot-2 olarak adlandırılan robot üretilmiştir.

1984

Electric Dreams

Amerikan-İngiliz bilim kurgu ve romantik komedi filmi Electric Dreams'de bir erkek, bir kadın ve Edgar olarak isimlendirilen bilgisayar arasındaki aşk ilişkisinden bahsedilmektedir.

1984

Terminatör

Terminatör serisinin ilk filmi 'Yokedici' gösterime girmiştir. Filmde 2029 yılından gönderilen, dış görünüm ve zihinsel düşünce yeteneğine sahip olmasıyla neredeyse tüm insani özellikleri taşıyan kurgusal karakter Cyborg isimli robotun yaşamı anlatılmaktadır.

1986

E0 Robot

Teknoloji devi Honda tarafından yürüme eylemini gerçekleştirebilen insansı robotlar serisinin geliştirilmesi başlatılmıştır. Serinin ilk robotu E0 olarak adlandırılmıştır.

1974 ile 1980 yılları arasında gerçekleşen birinci yapay zekâ kışı ardından, yapay zekâ olumlu bir ivme kazanmaya başlamıştır. Yaklaşık 6 yıllık yapay zekâ kış sürecinin ardından, hükûmetlerin çalışmalara fon desteği vermesiyle birlikte ilerlemeler hızlanmış ve 1980 yılında Expert System (Uzman Sistem) olarak adlandırılan bilgisayar programları oluşturulmuş ve bu programlar uzman bir insanın karar verme yeteneğini taklit edebilecek kapasiteye eriştirilmiştir. 1979'da kurulan AAAI (Yapay Zekâ Gelişimi Derneği), yapay zekânın araştırılması ve geliştirilmesi yönünde Stanford Üniversitesi'nde konferans gerçekleştirmiştir. Bu konferansın sonucunda geniş bir kitleye hitap etmeye başlayan yapay zekâ, daha sonraki yıllarda sinema filmlerine ve televizyon dizilerine ciddi ölçülerde konu olmaya başlamıştır.  

1980 yılında Japonya'da bulunan Waseda Üniversitesinde Wabot-2 olarak adlandırılan robot üretilmiştir. Bu robot başarılı bir şekilde müzik notalarını okuyabilme ve hareket kabiliyetine sahip parmakları sayesinde kendi başına elektronik klavye çalabilme özelliklerini taşımaktaydı. Bu özellikler göz önünde bulundurulduğu zaman Wabot 2 'nin insansı özellikler gösterebildiği görülmektedir.  

Yapay zekânın olumlu sonuçlarından oldukça etkilenen hükûmetler, bu konu üzerinde finansal desteklerini artırmaya başlamışlardır. Bu konuda ise öncü olarak Japonya gelmektedir. 1981 yılında ilk atılımı gerçekleştiren Japonya Hükûmeti, BKBS (Beşinci-Kuşak Bilgisayar Sistemleri) Konferansında finansal destek vereceklerini duyurmuşlardır. Bu bağlamda hükümet Beşinci-Kuşak Bilgisayar Sistemleri'ne çok büyük finansal destek sağlamışlardır.

1984 yılında Steve Barron yönetmenliğinde vizyona giren Amerikan-İngiliz bilim kurgu ve romantik komedi filmi Electric Dreams'de bir erkek, bir kadın ve Edgar olarak isimlendirilen bilgisayar arasındaki aşk ilişkisinden bahsedilmektedir. Gösterime sunulan bu filmde, hayalî karakter olarak oluşturulan bilgisayar Edgar'ın insani özellikler taşıdığı görülmektedir.  

1984 yılı içerisinde TheTerminatör serisinin ilk filmi Yokedici gösterime girmiştir. Filmde 2028 yılından gönderilen, dışı görünüm ve zihinsel düşünce yeteneğine sahip olmasıyla neredeyse tüm insani özellikleri taşıyan kurgusal karakter Cyborg isimli robotun yaşamı anlatılmaktadır.  

1986'da, günümüzde de otomobil sektöründe oldukça popüler bir durumda konumlanan Mercedes-Benz şirketi,  Alman bilgisayar uzmanı Ernst Dieter Dickmanns öncülüğünde sensörlü ve kameralı araçlar üretmiştir. Üretilen bu araçlarda sürücüye ihtiyaç duyulmadan ortalama 90 km hızda sürüşler gerçekleştirilmiştir. Bu üretim günümüz otonom araçlarına oldukça ciddi ilham kaynağı olmuştur.

1986 yılında teknoloji devi Honda tarafından yürüme eylemini gerçekleştirebilen insansı robotlar serisinin geliştirilmesi başlatılmıştır. İlk üretilen robot E0 olarak adlandırılmıştır.

Paylaş:

Yorum Yap (*Yorumunuza kod eklemek isterseniz Kod Parçacığı Ekle butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz.)

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan sen ol.