Yapay Zeka Tarihçesi - 20 ve 21. Yüzyıl'da Yapay Zeka

İlk Yapay Zeka Kışı (1974 – 1980)

Yayın tarihi :22-Eki-21
1977

Star Wars (Yıldız Savaşları)

Bilim kurgu temalı Star Wars'da, hayali bir evrende yaşayan uzaylılar ve uzaylıların emirlerini yerine getiren robotlardan bahsedilmektedir. 

1978

Battlestar Galactica

Amerikan bilim kurgu dizisi 'Battlestar Galactica'da Cylon olarak yanıtılan savaş robotlarına yer verilmiştir.

1973-1979

Stanford Cart

Avustralyalı yapay zeka uzmanı ve robotik araştırmacı Hans Moravec 1973 yılında başladığı doktora çalışmasını Stanford Cart olarak adlandırılan mobil robotu geliştirerek tamamlamıştır. 

Yapay zekâ tarihinde 1974'lü yıllar ile 1980'li yılları arası '' İlk Yapay Zekâ Kışı '' olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem kısaca, projeler için gerekli fon desteklerinin hükûmet tarafından karşılanmadığı ve bu duruma bağlı olarak ilerlemelerin yavaşladığı ve yapay zekâya ilginin azaldığı bir dönemdir. Bu yıllar arasında yapay zekâ konusu üzerinde somut olarak ciddi atılımlar yapılmamış olsa da, bu konuyla alakalı olarak bilim kurgu dizileri yayınlanmaya başlanmıştır.

1977 yılında dünya sinema ve televizyon tarihinde önemli bir konuma sahip bilim kurgu temalı Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinin ilk filmi gösterime girmiştir. Birçok insanın bildiği üzere Star Wars'da, hayali bir evrende yaşayan uzaylılar ve uzaylıların emirlerini yerine getiren robotlardan bahsedilmektedir.  

1978 yılında Battlestar Galactica adlı Amerikan bilim kurgu dizisi yayınlanmış ve bu dizide Cylon olarak tasvir edilen savaş robotlarına yer verilmiştir.

1979 yılına gelindiği zaman, Avustralyalı yapay zekâ uzmanı ve robotik araştırmacı Hans Moravec 1973 yılında başladığı doktora çalışmasını Stanford Cart olarak adlandırılan mobil robotta tamamlamıştır.  Moravec yaptığı bu çalışmada, Stanfort Cart'a uzaktan kumanda ve kamera sistemlerini entegre etmiştir. Yerleştirilen bu sistemler sayesinde Stanford Cart, insan müdahalesi olmadan engel parkurlarında test edilmiş ve bu testlerde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu durum günümüzde otonom araçlara basit bir ilham kaynağı olmuştur.

1980'li yıllara kadar yapay zekâ'nın geliştirilmesi konusunda öncü sayılabilecek Japonya'ya karşı rekabet için İngiltere hükûmeti, İngiliz bilim insanlarının çalışmalarına fon desteği sağlamaya başlamıştır. Bu durumun sonucu olarak, Japon ve İngiliz bilim insanlarının aralarında bir rekabet başlamış ve bu rekabetin sonucunda yapay zekâ yıllar ilerledikçe gelişim ivmesi göstermeye başlamıştır.

Paylaş:

Yorum Yap (*Yorumunuza kod eklemek isterseniz Kod Parçacığı Ekle butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz.)

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan sen ol.